Ventilatieverslaggeving (VVG)

Ventilatieverslaggeving in Vlaanderen

Voordat de bouwwerkzaamheden van start gaan, moet bij het indienen van de EPB-startverklaring in Vlaanderen ook het ventilatieverslag en het ventilatievoorontwerp (VVO) worden ingediend.


Het Ventilatieverslag of het ventilatiedossier moeten worden opgestart bij de verplichte control organisaties SKH of BCCA, welke dan kwaliteitscontroles uitvoeren op de dossiers en op de werven zelf. Als officiële opmeter van de ventilatiedebieten en de doorstroomopeningen worden wij regelmatig gecontroleerd op het correct werken en opmeten van de installaties.


Bij AirX is dit meer dan een taak; het is onze passie en ons visitekaartje. U kunt erop vertrouwen dat wij deze verantwoordelijkheid met uiterste zorg en precisie zullen uitvoeren. In nauwe samenwerking met de installateur streven we ernaar om het project vlot en efficiënt af te ronden, en ervoor te zorgen dat de installatie op haar best draait. Uw tevredenheid en het behalen van maximale prestaties zijn onze topprioriteiten.

Ventilatieverslag verplichting

Het ventilatieverslag is vereist voor nieuwbouwprojecten en energetische renovaties in Vlaanderen. Deze verplichting geldt voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2016. Voor aanvragen van vóór deze datum volstaat een inregelrapport, opgesteld door de ventilatie-installateur, waarin de opgemeten ventilatiedebieten per kamer worden vermeld.

De meerwaarde van AirX

Nadat het ventilatiesysteem is geïnstalleerd, voert de ventilatieverslaggever een controle uit dmv het correct opmeten van de luchtdebieten. Het is in deze fase dat AirX het verschil maakt. AirX gaat nooit enkel opmeten maar zal steeds eerst inregelen en er alles aan doen om in elke ruimte het exacte luchtdebiet te bekomen. Dit aan de laagst mogelijke druk. Pas na de inregeling zal AirX de uiteindelijk officiële opmeting uitvoeren of kan de ventilatieverslaggever zelf een controlemeting uitvoeren.


Doorstroomopeningen

Een laatste onderdeel van het ventilatieverslag zijn de doorstroomopeningen (DO) onder de binnendeuren. Dit zijn de spleten onder de deuren die een vlotte doorstroom garanderen tussen de pulsie en de extractie ventielen. Een goede vuistregel is dat de hoogte van de deuren 0.9 cm moet zijn. De exacte hoogte is afhankelijk van de breedte van deur. Voor exacte informatie hierover, niet twijfelen om contact op te nemen aub.


Referenties

Residentieel

Onze troeven

AirX zorgt voor een gezond binnenklimaat in uw woning, met efficiënte en geoptimaliseerde ventilatiesystemen.
01
Unieke expertise

Door ons dagelijks te wijden aan het nauwkeurig inregelen van ventilatiesystemen, het opsporen van installatieproblemen en het optimaliseren van diverse installaties, bieden we een expertise die voor iedereen een meerwaarde betekent.

02
Nauwkeurige inregeling en rapportage

Door te investeren in hoogwaardige meetapparatuur en diverse meetinstrumenten voor nauwkeurige metingen, verzekeren we een correcte beoordeling van de luchtdebieten.

03
Ondersteuning voor professionals en doe-het-zelvers

Onze diensten zijn op maat gemaakt voor zowel professionele installateurs die streven naar kwaliteit als voor doe-het-zelvers die hun eigen systemen willen optimaliseren en conform de regelgeving laten opmeten.

Kennis

Residentieel
Air Expert aan het woord: Michaël over de Blowerdoortest
Appartementen Woningen Blowerdoortest

Air Expert aan het woord: Michaël over de Blowerdoortest

Hoe werkt ventilatie en wat is het verschil tussen type C en D?
Appartementen Woningen Ventilatieverslaggeving (VVG) Opstart, inregelen en opmeten van ventilatiesystemen

Hoe werkt ventilatie en wat is het verschil tussen type C en D? 

Ventilatie­verslag­geving en de rol van de ventilatie­verslag­gever
Woningen Ventilatievoorontwerp (VVO) Ventilatieverslaggeving (VVG) Opstart, inregelen en opmeten van ventilatiesystemen Ventilatieprestatieverslag (VPV)

Wat is ventilatieverslaggeving en wat doet de verslaggever net?