Wat is het verschil tussen ventilatie en airco?

In de zomer krijgen we tijdens onze inregelingen van residentiële ventilatiesystemen regelmatig de vraag of je kan koelen met ventilatie-units.

We leggen steeds eerst het verschil uit tussen beide ventilatiesystemen (systeem D en C) en lichten daarna toe wat het grote voordeel is van een systeem D in combinatie met je airco. Als het om een systeem C gaat, gaan we hier niet verder op in, omdat het logisch is dat er energetisch gezien dan geen voordelen zijn. Het systeem C wordt meestal gekozen om budgettaire redenen, hoewel men bij het vergelijk meestal de prijs van de raamroosters ook vergeet mee te tellen.

Terug naar de klanten die gekozen hebben voor energierecuperatie. Bij een ventilatiesysteem D wordt er verse lucht aangezogen, die door een filter over de warmtewisselaar  stroomt, om vervolgens verdeeld te worden in droge ruimtes, zoals bijvoorbeeld de slaapkamers. In de natte ruimtes wordt de vervuilde lucht afgezogen, om dan via dezelfde warmtewisselaar naar buiten te worden geleid. De warmtewisselaar is het belangrijkste onderdeel van de ventilatie-unit en is verantwoordelijk voor de energie-uitwisseling tussen beide luchtstromen.

Een airco split-systeem (installatie met een binnen- en buitenunit) neemt warme binnenlucht, koelt deze lucht af en blaast dezelfde lucht dan weer de ruimte in. Er wordt hier dus geen verse lucht aangevoerd, noch vervuilde lucht afgezogen. Het grote voordeel bij een systeem D in combinatie met airco, is dat de koude afgezogen lucht, de warme verse lucht afkoelt via de warmtewisselaar. Je recupereert dus naast warmte in de winter, ook koude in de zomer. Hierdoor moet je airco unit minder hard werken en verbruikt deze dus een pak minder.

Een tweede belangrijk punt in dit vergelijk is het ventilatiedebiet. Afhankelijk van je woning is het totale ventilatiedebiet ongeveer 350 m³/h voor de volledige woning. Een airco-split-systeem heeft een debiet van ongeveer 300 m³/h om enkel je slaapkamer te koelen, dus koelen met het debiet van je ventilatiesysteem is niet haalbaar omdat het maximale debiet van de residentiële ventilatie-unit te laag is.

Conclusie

Indien je actieve koeling wil voorzien in je woning, ga dan voor een split-airco-systeem in combinatie met een ventilatiesysteem D. Het systeem D zorgt ervoor dat je zowel koude als warmte recupereert en je verbruik een pak lager zal liggen, zowel in de zomer als in de winter. Wil je maar een paar graden koelen, dan bestaan er residentiële units met geïntegreerde warmtepomp maar dan moet je van in de ontwerpfase alles afstemmen op deze unit.