De inregeling: goed begonnen is half gewonnen!

Een gestructureerde en efficiënte aanpak is cruciaal bij het inregelen van grote ventilatiesystemen. Air Expert Tim deelt in dit interview drie belangrijke inzichten

Tim, de verantwoordelijke voor het inregelen en opmeten van grotere ventilatiesystemen, deelt zijn inzichten over het inregelproces.

"Het inregelen van ventilatiesystemen is een nauwkeurig proces," vertelt hij. "Als je de eerste stappen goed zet, leg je de basis voor succes."


Tim benoemt drie belangrijke stappen bij het inregelen van ventilatiesystemen. 

Stap 1: het nameten van de VAV-Kleppen en instellingen

"Een van de eerste dingen die we doen, is het controleren van de werking van de VAV (Variable Air Volume) kleppen en hun instellingen. Dit is cruciaal, omdat een verkeerde meting van de klep direct invloed heeft op de gemeten luchtstroom," legt Tim uit.


Als er meerdere VAV-kleppen zijn, kunnen foutieve metingen zich opstapelen, wat leidt tot beslissingen op basis van verkeerde data. Indien nodig past het team de instellingen aan zodat de kleppen correct kunnen regelen op basis van betrouwbare meetresultaten.

Stap 2: controleren van de instellingen van de luchtgroep

Na de VAV-kleppen wordt de aandacht gericht op de luchtgroep, het hart van het ventilatiesysteem.

"De luchtgroep moet samen met alle actoren als één geheel functioneren om optimale prestaties te garanderen," benadrukt Tim.

Het is belangrijk dat de instellingen van de luchtgroep nauwkeurig zijn afgestemd op de specifieke eisen van elk project.


Al vanaf de ontwerpfase moet rekening worden gehouden met de mogelijkheden van de luchtgroep, zodat deze perfect kan worden afgesteld voor het meest energie-efficiënte resultaat.

Bij onze beste klanten worden we betrokken van in het begin, zo kunnen we optimaal adviseren. Dit is belangrijk, want voorkomen is altijd beter dan genezen, ook in ventilatie.  

Stap 3: het correct opmeten van debieten bij de eerste meting

Tot slot wijst Tim op het belang van nauwkeurige debietmetingen bij de eerste meting.


"De eerste meting is de belangrijkste, want daarop baseren we alle verdere stappen," zegt hij.

Daarom meten we de luchtdebieten het liefst in de kanalen en volgens de regels van de normering.


We controleren bij een eerste meting de debietmetingen die met een meetkap zijn uitgevoerd, indien nodig ook met kanaalmetingen via de Pitot-buis. Dit geeft ons een extra controle op de nauwkeurigheid van de meetgegevens.

Besluit

Tim besluit: "Als deze drie stappen goed worden uitgevoerd, kan het inregelen van het ventilatiesysteem correct beginnen. Zoals we zeggen: goed begonnen is half gewonnen."


Bij AirX zorgen we ervoor dat elk project vanaf het begin goed wordt aangepakt, zodat klanten kunnen rekenen op een optimaal functionerend ventilatiesysteem dat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en lagere energiekosten.