Waarom werkt een combinatie van VAV-regelaars en CAV-regelaars niet altijd zoals gewenst?

Tijdens onze inregelingen merken we op dat CAV en VAV kleppen regelmatig fout gecombineerd worden. Deze kleppen in serie plaatsen zorgt ervoor dat de CAV klep geen constant volume kan garanderen. Ontdek hieronder waarom.

Een CAV-klep (Constant Air Volume) werkt slechts op 1 ingesteld debiet. Een CAV klep zorgt dus voor een constant volume maar heeft hiervoor wel een voordruk nodig. Als deze druk niet voldoende is, zal de regelklep niet juist regelen.

Een VAV-klep (Variabel Air Volume) werkt tussen een minimum en maximum debiet. Deze debieten worden ingesteld in de regelaar van de VAV-klep. De klep zal dan tussen deze twee ingestelde debieten regelen ifv bijvoorbeeld een CO2 meting. 

De combinatie van beide kleppen in serie kan problemen veroorzaken.

Als de VAV-klep sluit omdat de vraag voor verse lucht daalt, zullen de verschillende CAV-kleppen die achter deze VAV-klep komen, het luchtdebiet niet meer correct verdelen omdat deze onvoldoende voordruk krijgen door het sluiten van de VAV-klep. Deze opstelling zien we echter regelmatig tijdens onze inregelingen op de projectmarkt. Een oplossing is hier om deze CAV-kleppen te vervangen door handmatige regelkleppen.

Elk project is uniek dus indien gewenst bekijken we uw project samen. Gelieve ook nooit te twijfelen om contact op te nemen met ons bij vragen ivm ventilatie.