Ontdek de werking van drukgestuurde luchtgroepen

Een drukgestuurde ventilatie-installatie is een fascinerend staaltje technologie. Maar wat maakt het zo bijzonder? Laten we beginnen bij het basisprincipe.

VAV-kleppen in actie

In drukgestuurde ventilatiesysteem bevinden zich VAV (Variable Air Volume) kleppen, gecombineerd met een luchtgroep die voorzien is van ventilatoren met constante drukregeling. Maar hoe werkt dit nu samen?


Stel je voor: in een ruimte neemt de concentratie van CO2 toe. Zodra deze de vooraf ingestelde grenswaarde overschrijdt, springen de VAV-kleppen in actie. Ze openen zich verder om meer verse lucht toe te laten, maar hiervoor moeten de ventilatoren ook optoeren. Dit is waar de constante drukregeling een rol speelt. Omdat de klep is geopend daalt de drukval in het kanaal. Om terug naar het vooraf ingestelde drukpunt te gaan, toert de ventilator op en wordt er meer verse lucht ingeblazen.


De VAV-kleppen gaan het debiet regelen tussen een minimaal en een maximaal debiet. Via controlemetingen worden de instellingen bijgestuurd om er zeker van te zien dat de ventilatiedebieten in de ruimte correct zijn.


Het bepalen van het setpunt van de drukregeling gebeurt bij de inregeling van het ventilatiesysteem waarbij er via correcte metingen naar het laagst mogelijke setpunt wordt gezocht.

Drukgestuurde luchtgroepen van IV PRODUKT

Bestel je een drukgestuurde IV PRODUKT unit? Dan zijn de druksensoren reeds gemonteerd vanuit de fabriek en moeten enkel de meetslangen met de kanalen worden verbonden. Geen doos met alle toebehoren in maar een echte plug and play unit die zorgvuldig wordt getest in de fabriek, vooraleer hij rechtstreeks naar de werf wordt gestuurd. Een van de vele voordelen van ventilatieunits die op maat worden geproduceerd.