Waarom werkt een combinatie van VAV-regelaars en CAV-regelaars niet altijd zoals gewenst?

Een correcte instelling van beide type kleppen is essentieel voor een goede verdeling van de lucht en een optimale werking van het volledige ventilatiesysteem

Een CAV-klep (Constant Air Volume) werkt slechts op 1 ingesteld debiet terwijl een VAV-klep (Variabel Air Volume) tussen een minimum en maximum debiet werkt. De combinatie van beide kleppen in serie kan problemen veroorzaken.

Als de VAV-klep sluit omdat de vraag voor verse lucht daalt, zullen de verschillende CAV-kleppen die achter deze VAV-klep komen, het luchtdebiet niet meer correct verdelen omdat deze oa staan ingesteld op een veel hoger ontwerpdebiet. Deze opstelling zien we echter regelmatig tijdens onze inregelingen op de projectmarkt. Een oplossing is hier om deze CAV-kleppen te vervangen door handmatige regelkleppen.

Wees er ook van bewust dat een CAV klep een voordruk nodig heeft. Als deze voordruk niet voldoende is doordat de bijvoorbeeld de unit aftoert bij een lagere bezetting van het gebouw, zullen de verschillende regelkleppen de lucht niet meer correct verdelen. 

Elk project is uniek dus indien gewenst bekijken we uw project samen en geven we advies over de locatie van de verschillende regelkleppen.