AirX partner van Uniconstruct

Inregelen en finaal opmeten van residentiële installaties volgens de regels van het verplichte kwaliteitskader.

Als partner van Uniconstruct gaat AirX de ventilatie-units inregelen en finaal opmeten volgens de regels van het verplichte kwaliteitskader in Vlaanderen. Na het opmeten van de ventilatie-unit wordt er een meetrapport  of ventilatieprestatieverslag (VPV) opgesteld. Dit verslag kan dan opgenomen worden in het verplichte ventilatiedossier voor Vlaanderen.


Let wel op: dit kan enkel door AirX als ventilatieverslaggever op te nemen in uw ventilatiedossier. AirX gaat dus niet enkel meten maar gaat er alles aan doen om overal de gevraagde debieten te behalen via een doordachte inregeling. Hiervoor moeten alle regelbare ventielen bereikbaar zijn. AirX is uiteraard beperkt door de fysische eigenschappen van de installatie en bij problemen gaan we speuren naar de oorzaak. Neem voor een vlot verloop dus zeker onze checklist en informatieve blog goed door.  


Ventilatiedossier binnen de Vlaamse EPB-regelgeving.

Verplichtingen en verschillen tussen gewesten.

Het ventilatiedossier maakt deel uit van het EPB-dossier en is sinds 1 januari 2016 verplicht voor nieuwe bouwaanvragen in Vlaanderen. Dit dossier bevat kwaliteitsspecifieke eisen waaraan residentiële ventilatiesystemen moeten voldoen. De verantwoordelijkheid voor het opstarten van het ventilatiedossier ligt bij de ventilatieverslaggever of EPB-verslaggever. Als u wilt weten of er al een ventilatiedossier is aangemaakt voor uw project, kunt u dit navragen bij uw EPB-verslaggever. In het geval dat er nog geen dossier is, kan AirX dit voor u opstarten indien gewenst. In tegenstelling tot Vlaanderen, is er in Brussel en Wallonië geen verplichting om een ventilatiedossier op te stellen binnen de EPB-regelgeving. Dit betekent dat de werkwijze van AirX in deze gewesten ongewijzigd blijft en er geen aankondiging vanuit een ventilatiedossier vereist is.

De ventilatieverslaggever: waarom samenwerken met AirX?

In Vlaanderen is het aangewezen om AirX aan te duiden als uw officiële opmeter van de ventilatiedebieten. Dit vereenvoudigt het hele proces aanzienlijk. Door het onderstaande aanvraagformulier in te vullen, ontvangen zowel u als de EPB-verslaggever een e-mail met alle informatie over hoe u ons kunt opnemen in uw ventilatiedossier.

Als AirX is aangeduid als officiële opmeter van de ventilatiedebieten, dan kan ons finaal meetrapport meteen in het ventilatiedossier worden opgeladen en is er geen dubbele controle nodig. AirX zal zoals steeds nooit enkel opmeten maar er eerst alles aan doen om de installatie conform de regelgeving op punt te zetten.


Wat als de ventilatieverslaggever zelf de debieten wil opmeten?

Geen probleem! U ontvangt nog steeds een meetrapport van ons. Wij raden aan de controle meteen na onze inregeling te laten plaatsvinden. Zo voorkomen we dat iemand de stand van de ventielen wijzigt of de ventielen verwijdert voor de schilderwerken, wat uiteraard een invloed heeft op het resultaat.


Voor ons blijft het werk hetzelfde en wij zullen nog steeds en een meetrapport afleveren.



Voordelen van samenwerking met AirX

Door AirX als partner te kiezen, worden alle stappen waarvoor de installateur verantwoordelijk is, bij één partij ondergebracht. Wij treden op als servicepartner van de installateur en doen er alles aan om de installatie goed te laten functioneren, binnen de fysieke mogelijkheden van de installatie zelf. Onze diensten omvatten:


  • Inregelen
  • Opmeten van de ventilatiedebieten
  • Opsporen van oorzaken bij problemen
  • Afleveren van een officieel ventilatieprestatieverslag (VPV) voor de debieten
  • Communicatie met de verslaggever voor een vlot verloop.

Checklist: waar moet u op voorhand rekening mee houden?

Voordat u de vragenlijst invult, raden we u aan onze checklist goed door te nemen. Hierin vindt u alle voorbereidingen en stappen die nodig zijn om alles vlot te laten verlopen. Zo kunnen we u zo snel mogelijk een meetrapport bezorgen.

Meer informatie nodig?

Wilt u meer achtergrondinformatie voordat u aan de slag gaat? Ontdek alles over het hoe, wat, waar en waarom van ventilatieverslaggeving op onze blog.