Tips van onze Air Experts voor een beter resultaat bij een blowerdoortest.
Een Blowerdoortest kan je tot 11 E-peil winst opleveren bij een goed resultaat. Ze is niet verplicht maar dus wel zeker en vast de moeite.
Bij de berekening van het E-Peil worden allerlei parameters opgenomen. Een van die parameters is de LUCHTDICHTHEID. Door luchtdicht te bouwen creëren we volgende voordelen:
- Lager energieverbruik dankzij het voorkomen van warmteverlies door kieren en spleten van de woning.
- Betere efficiëntie van het ventilatiesysteem. De warmtewisselaar bij een D systeem recupereert warmte in de winter maar kan ook koude recupereren bij actieve koeling (airco) van de woning.
- Voorkomen van condensatie problemen, belangrijk bij houten constructies.
- Betere waterdichtheid van de gebouwschil.
- Een opmerkelijke verbetering van de geluidsisolatie.
Aangezien de luchtdichtheid onmogelijk te voorspellen én moeilijk in te schatten is tot de uiteindelijke blowerdoormeting wordt uitgevoerd, is een goede luchtdichtheid alleen haalbaar door een combinatie van maatregelen en aandacht bij uitvoering.
Waar moeten we op letten voor een goede luchtdichtheid ?
Kijk in de ontwerpfase en in de vroege uitvoering naar mogelijke luchtlekken: doorboringen omwille van een dampkap, wachtbuizen, bouwknooppunten enz. Uitvoeringsfouten kunnen zo voor de afwerkingsfase nog opgelost worden.
Een belangrijk aandachtspunt bij de uitvoering is dat de keuze voor luchtdichte materialen geen garantie biedt voor een luchtdichte uitvoering. Luchtdichtheid is steeds een kwestie van combinatie van luchtdichte materialen in combinatie met luchtdichte plaatsing, met een correcte afkleving. Lees ook steeds grondig de instructies van de fabrikant en voer ze daarna ook uit.
Een luchtdichte folie is uiteraard een goed idee maar denk op voorhand goed na over de plaatsing ervan. Een zelfklevende laag kan onvoldoende zijn, dus voorzie bijkomende verkleving, vooral bij onregelmatigheden van de ondergrond. Controleer na de plaatsing zorgvuldig op scheuren of doorboringen. Tijdens de Blowerdoortest wordt de woning op 50 Pa onderdruk gezet, dit is meteen een goede test of alles wel stevig vastplakt. Voorkom dat de folie loskomt gedurende de Blowerdoortest.
Indien er geen speciale maatregelen genomen zijn om het schrijnwerk luchtdicht te plaatsen, kan je de aansluiting schrijnwerk/muur met overschilderbare kit opspuiten en de aansluiting schrijnwerk/tablet van transparante silicone voorzien. Hetzelfde geldt voor uw plinten op het gelijkvloers, zie dat deze overal toegespoten zijn en let vooral goed op bij ramen die tot op de grond komen.
De buitendeuren hebben ook een grote invloed. Zorg dat er een tochtborstel aanwezig is en dat deze correct functioneert. De kans is ook groot dat er allerlei leidingen van binnen naar buiten lopen. Denk bijvoorbeeld aan een elektriciteitskabel voor buitenverlichting of een waterleiding voor een buitenkraantje. Om een goede luchtdichtheid te garanderen, is het best om de ruimte rond deze muurdoorvoeren af te kitten. Vergeet ook niet de energiebocht die de woning binnenkomt te controleren.
Alle beetjes helpen als je weet dat je ongeveer met 2 m³/h luchtverlies per cm² mag rekenen. Verlies dus geen enkel detail uit het oog.
Veel succes.