Ontdek de 6 meest voorkomende oorzaken waarom de gevraagde ventilatiedebieten van grotere installaties niet gehaald worden.

Bij onze inregelingen en opmetingen van ventilatiesystemen gebeurt het dat de gevraagde debieten niet gehaald worden. Daarom is het belangrijk om AirX te betrekken van in de ontwerpfase.

De Air Experts kijken met plezier uw plannen na en controleren of er voldoende regelkleppen aanwezig zijn. Een paar extra kleppen kan de inregeltijd halveren en brengt dus op het einde van het verhaal veel meer op.

Maar terug naar de essentie van deze blog. Als het debiet niet gehaald wordt, gaan de Air Experts steeds op zoek naar de oorzaak en proberen we alsnog de installatie in orde te krijgen. Maar we zijn ook gelimiteerd door de fysische eigenschappen van de installatie zelf waardoor de debieten soms niet gehaald kunnen worden.

Na meer dan 3 jaar inregelen hebben we de meest voorkomende oorzaken even opgesomd voor u.

  1. Een registerklep of regelklep die niet kan openen omdat er een montagevijs het klepblad blokkeert.
  2. Een gesloten brandklep. De ervaring leert ons dat de signalisatie van een brandklep niet altijd werkt en dat een visuele controle steeds uitsluitsel brengt.
  3. Een slechte aansluiting tussen kanaal en rooster waardoor het vals plafond goed wordt geventileerd maar niet de bezette ruimte.
  4. Een onder gedimensioneerde unit. Bij het selecteren van het nominale debiet moet er voldoende beschikbare opvoerhoogte aanwezig zijn. Voorzie hier wat marge voor vuiler wordende filters en voorkom op deze manier ook geluidsproblemen.
  5. Vuile filters die vol bouwstof zitten. Leg de unit daarom pas aan op het einde van het project en scherm uw kanalen af gedurende de montage. Voorzie een propere set filters voor de dag van de oplevering.
  6. CAV-kleppen die worden gemonteerd na een VAV-klep. Eenmaal de VAV-klep sluit heeft de CAV-klep onvoldoende voordruk en zit de verdeling volledig fout.

Samen met de installateur wil AirX ervoor zorgen dat de kwaliteit van de installatie stijgt en dat de installateur kan focussen op installeren. Eenmaal klaar met installeren neemt AirX het over van de installateur. Door met ons samen te werken van in de ontwerpfase kunnen we ervoor zorgen dat de oplevering vlot verloopt en de eindklant de meerwaarde ervaart van een kwalitatief ventilatiesysteem.