Wat is EPB?

Het EPB certificaat is het energiepaspoort van het gebouw. Maar van waar komt dit?

Alternatieve energie is belangrijk maar nog belangrijker is het doen dalen van ons energieverbruik.

We zijn goed bezig als je kijkt naar de energiebehoefte van onze woningen. Vroeger hadden we 50 KW nodig om de woning te verwarmen, nu komen de meeste al toe met 5KW. Hoe minder energie onze gebouwen verbruiken, hoe lager ook de maandelijkse energiefactuur en hoe lager het energiearmoedecijfer zal zijn ( een gezin wordt beschouwd als energetisch arm wanneer ze meer dan 10% van hun inkomen besteden aan energierekeningen, met inbegrip van het vervoer). We verbeteren daarbij dus niet alleen onze ecologische afdruk met alle gekende en belangrijke voordelen voor onze planeet, maar we verbeteren ook onze sociale samenleving een beetje. 

Dit doel kunnen we samen bereiken dankzij regelgevingen die niet altijd op applaus worden onthaald maar laten we het doel van deze regelgevingen niet uit het oog verliezen. Deze zorgen dat we naast praten over de goede richting ook wandelen in de goede richting.

Voor de bouwsector heeft men hiervoor de EPB regelgeving. Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Voor nieuwbouw-wooneenheden zijn er onder meer EPB-eisen voor energieprestatie, uitgedrukt in een maximaal E-peil. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is. Indien je E-peil laag genoeg zit kan je korting krijgen op je onroerende voorheffing gedurende 5 of 10 jaar. 

De bekendste EPB eisen zijn die van de isolatie en van de ramen. Maar er zijn ook nog andere EPB-eisen zoals deze voor het binnenklimaat. Hiervoor is sinds kort ook een ventilatieverslaggever verplicht om de ventilatie optimaal te integreren in het bouwproces. Een goed uitgewerkt ventilatiesysteem zal bijdragen aan een lager energieverbruik en zal zorgen voor een beter binnenluchtklimaat. Hiervoor is het essentieel om van in de beginfase ventilatie te betrekken en het te zien als een vak apart. 

Deze regelgevingen zetten ons dus op de goede weg. We zullen ook zeker en vast veel zaken moeten bijschaven maar ze zorgen er wel voor dat we al een stapje dichter komen naar waar we uiteindelijk willen geraken want tijd is blijkbaar niet meer aan onze zijde.