Verwar ventileren niet met verluchten.

Ventileren EN verluchten zorgen voor een gezond binnenklimaat. Naast isolatie en luchtdichtheid is ventilatie met energierecuperatie een derde onmisbare schakel om energiezuinige gebouwen met gezonde binnenlucht te realiseren.

Vroeger hadden we 50 KW nodig om een huis te verwarmen, nu komen we vlotjes toe met 5 KW of minder.  Het gaat dus de goede richting uit want het verbruik doen dalen is even belangrijk als de overgang naar groene energiebronnen. Ventilatie speelt in het totale verhaal dus een belangrijke rol. De beste keuze op gebied van energie en binnenluchtkwaliteit is een ventilatiesysteem type D.

Enkele voordelen van goed ventileren met een ventilatiesysteem type D in een woning:

  • Geen schimmels door vochtopstapeling dankzij extractie in oa de keuken, badkamer en WC.
  • Geen klachten zoals hoofdpijn, allergie, astma… die het gevolg kunnen zijn van een opeenstapeling van schadelijke stoffen, huisstofmijt of een te hoge CO2 concentratie.
  • Dalend risico op CO-vergiftiging door een te kort aan zuurstof in ruimtes met open verbrandingstoestellen en slechte afvoer van rookgassen.
  • Dalend energieverbuik in de winter dankzij de warmterecuperatie. Dit geldt ook bij het gebruik van airco installaties want naast warmte kan er ook koude gerecupereerd worden.
  • Verbetering van de binnenluchtkwaliteit door het feit dat de verse lucht eerst een fijnstoffilter type F7 passeert vooraleer hij wordt binnengeblazen in de living en slaapkamers. 

Enkel verluchten en niet ventileren is onvoldoende. Na een half uur is de frisse lucht verdwenen en krijgt u weer ophoping van vocht en mogelijk schadelijke stoffen.

Ventileren is dus een absolute noodzaak voor een gezonde woning omdat ventileren het voortdurend verversen is van lucht, 24u op 24u. Door op een gecontroleerde, continue manier te ventileren en verse buitenlucht aan te voeren, verbetert de kwaliteit van de binnenlucht. De vochtige en vervuilde CO2-houdende binnenlucht wordt vervangen door verse, zuurstofrijke buitenlucht. 

Verluchten is het tijdelijk wijd openzetten van de ramen en/of buitendeuren, zodat een relatief grote hoeveelheid lucht ververst wordt. Het effect van verluchten is ongeveer twintig minuten nadat het raam gesloten is weer weg. Het is uiteraard zeer aangenaam alle ramen te openen in de zomer maar deze staan ook dan niet 24 uur per dag open.

Samengevat, verluchten doe je even maar ventileren doe je constant.