Hoe kan je ventilatiesysteem ervoor zorgen dat je airco minder verbruikt?

 

Bij warm weer moeten airco’s overuren draaien en verbruiken ze redelijk wat energie. De airco opzetten om het gebouw af te koelen en dan op hetzelfde moment de ramen openen, is geen goed idee. Verwar verluchten wel niet met ventileren, even spoelen met de ramen open kan altijd.

Hou je ramen gedurende de dag gesloten en je ventilatiesysteem met energierecuperatie (systeem D) zal ervoor zorgen dat je airco minder verbruikt. Hoe?

De warmtewisselaar kan niet alleen warmte recupereren maar ook koude, wat een aanzienlijk voordeel geeft in de zomer. De gekoelde afgevoerde lucht gaat via de warmtewisselaar de warme verse lucht al wat afkoelen. Deze wordt dus reeds afgekoeld vooraleer hij wordt ingeblazen in het gebouw.

Hierdoor realiseer je een aanzienlijke energiebesparing en zorg je ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en verse lucht wordt ingeblazen.

Er is ook nog een belangrijk onderscheid tussen een platenwisselaar en een warmtewiel in dit verhaal. Bij een hygroscopisch warmtewiel wordt de vochtige buitenlucht ontvochtigd door het warmtewiel waardoor er nog minder (latent) koelvermogen nodig is.
Je kan zelfs het binnenklimaat nog verbeteren door een kwalitatieve fijnstoffilter (type F7) te voorzien zodat oa pollen en roet worden weggefiterd uit de verse lucht.

Een goede instelling van alle parameters van je bediening en een inregeling van je volledig ventilatiesysteem is hier essentieel om een goede werking te garanderen.

Contacteer AirX voor een ventilatiecheck of een volledige ventilatie inregeling op info@airx.be