wat is co2?

De vier meest voorkomende oorzaken voor het niet behalen van het ontwerpdebiet zijn…

Ook in 2022 hebben we weer residentiële installaties ingeregeld alsook een groot aantal volledige ventilatiesystemen van kantoorgebouwen, laboratoria, winkels… Vaak worden de ventilatiedebieten niet gehaald en dan gaan wij op zoek naar de oorzaak want het is steeds onze bedoeling om samen met de installateur te streven naar de beste ventilatiesystemen. We hebben voor jullie de 4 meest voorkomende oorzaken voor het niet behalen van de ontwerpdebieten even opgelijst.

1. Al jaar en dag de nummer één: verstopte filters.

Zowel in grote als in kleine installaties zorgen verstopte filters voor lawaaihinder, een hogere drukval en dus in de meeste gevallen ook voor een sterk verminderd debiet. Zeker als de unit draait op een constant toerental, zakt het debiet meteen naarmate de luchtfilters vuiler worden. Wij raden een 6 maandelijkse check-up aan en zeker een jaarlijkse vervanging. Voor de opstart van grotere installaties zijn opstartfilters ook aangewezen omdat bij de oplevering de luchtfilters soms al redelijk veel bouwstof bevatten.

2. Allerhande verstoppingen in het kanaalnetwerk.

Een veel voorkomende verstopping is een prop van bijvoorbeeld isolatiemateriaal. Deze proppen zorgen uiteraard voor een stevige drukval als ze niet worden verwijderd bij de afwerking van het ventilatiesysteem. Bij residentiële woningen of in appartementen wordt ook de afsluitstop op de collectorbox of aan de ventilatie unit wel eens vergeten, waardoor deze blijft zitten en er een volledige verdieping zonder pulsie of extractie komt te zitten.

3. Een slechte aansluiting tussen het kanaalnetwerk en het rooster of ventiel.

In dit laatste geval geeft de unit wel aan voldoende debiet te leveren, maar is het totale gemeten debiet veel lager. Het optoeren van de unit resulteert dan niet meteen in een hoger gemeten debiet omdat we met een lek zitten. Deze lucht verdwijnt dan in de spouwmuur of het vals plafond. De oorzaken zijn meestal een slechte aansluiting van de flexibel of een slechte aansluiting met het vast kanaalnetwerk.

4. Ventilatie units die op een ontwerpdebiet geselecteerd worden maar waar geen rekening wordt gehouden met de drukval van de installatie.

De beschikbare opvoerhoogte is dan te klein bij het gevraagde ontwerpdebiet waardoor het gevraagde debiet niet gehaald wordt. Daarom raden wij aan de ventilatie units te selecteren met voldoende marge en rekening houdend met de drukval van de betreffende installatie. Onze diensten combineren we met de verdeling van het Zweedse IV Produkt, ons huismerk van modulerende luchtbehandeling units. Zo kunnen we de installateur optimaal ondersteunen. Regelt onze klant zijn installatie zelf in, dan kunnen we hem bijstaan met advies waarin we onze eigen ervaringen terugkoppelen als inregelfirma.

Twijfel niet om ons te contacteren bij vragen en/of opmerkingen