Wat is het verschil tussen ventilatiesysteem D en C?
Ontdek de werking van beide systemen en het verschil tussen het warmtewiel en de platenwisselaar.
Het principe van een systeem D is dat er verse lucht toekomt in de droge ruimtes (slaapkamers, living, enzovoort) en dat de vervuilde lucht met het vocht wordt afgezogen in de natte ruimtes (badkamer, WC, keuken en wasplaats). De verse buitenlucht wordt daarbovenop verwarmd met warmte van de afgezogen vervuilde lucht, via de warmtewisselaar in de unit. Je recupereert dus de warmte of toegevoegde energie van de afgezogen vervuilde lucht en gooit deze niet zomaar naar buiten zoals bij een systeem C. Bij een ventilatie systeem D heb je ook geen dure raamroosters die koude lucht binnentrekken en eigenlijk regelrechte gaten in je buitenschil zijn.
Indien je dus de kostprijs van een systeem D wil vergelijken met een systeem C, vergeet dat niet de raamroosters mee te tellen in de kostprijs van je C-systeem. Je zal zien dat er dan niet veel verschil zit op beide kostprijzen.
Bij het D systeem haalt dus de gecontroleerde hoeveelheid verse buitenlucht bijna dezelfde temperatuur als binnen in je huis, hierdoor je geen tochtgevoel hebt in de winter. Maar het grootste voordeel is dat je de verse lucht bijna niet meer moet bijverwarmen omdat deze is opgewarmd met gerecupereerde energie vanuit de afgezogen lucht. Het toestel heeft ook een setpunt van 21°c en als het dus niet nodig is ( geen warmterecuperatie nodig ) zal hij de warmtewisselaar bypassen. Zet je ramen dus gerust open in de zomer. Het zijn de dagen dat je de verwarming aanschakelt dat dit verhaal geldt en je enorm bespaart op verwarmingskosten.
Zolang je niet actief koelt heeft het geen enkele zin om de ramen niet te openen in de zomer. Verluchten doe je ook steeds maar voor een beperkte tijd, ventileren doe je constant.
De energierecuperatie gebeurt via de warmtewisselaar. De twee meest gebruikte warmtewisselaars zijn platenwisselaars en warmtewielen.
Bij een platenwisselaar gaan beide luchtstromen elkaar kruisen met ertussen een plaatje. Dit plaatje warmt dan op dankzij de warme afgezogen lucht en geeft de warmte af aan de koude lucht dat stroomt langs de andere kant van het plaatje. Hierdoor warmt de verse koude lucht op met energie van de afgezogen warme lucht. Thermische rendementen liggen hier rond de 80%. De extractie (afgezogen vervuilde) lucht daalt sterk in temperatuur en condenseert, units met een platenwisselaar hebben daarom een condensafvoer. Een nadeel van deze condensatie is dat bij negatieve buitentemperaturen deze druppeltjes bevriezen en dus uitzetten. Hierdoor kunnen ze de warmtewisselaar beschadigen. De unit gaat daarom in ontdooiing en gedurende korte tijd wordt er dan geen energie gerecupereerd.