Wat bedoelen we met propere binnenlucht?

Wanneer je ademt, ontstaat er CO2 in huis. Als je kookt of (geur)kaarsen aansteekt, ontstaat er fijn stof. Als je doucht, vermengt de waterdamp zich met de lucht. Als je jouw huis poetst komen er chemicaliën in de lucht terecht.  Bij bijna alles wat we doen, vervuilen we de binnenlucht. 

Vooral in de winter is verluchting heel belangrijk. Dan staan je ramen niet veel open en dan is het belangrijk gecontroleerd te ventileren zodat alle schadelijke stoffen verwijderd worden en verse lucht wordt aangevoerd. Bij het gebruik van een systeem D ga je de warmte van de extractie lucht recupereren en de verse lucht ermee opwarmen. Hierdoor vermijd je koude luchtstromen doorheen je huis en daalt het energieverbruik van je verwarmingsinstallatie. 

In de zomer is het uiteraard aangenaam om alle ramen open te zetten, dit heeft geen enkel invloed op de werking van je toestel dus zet die ramen gerust open. Ventileren doe je echter continue en verluchten af en toe. Als je niet thuis bent denk ik niet dat je de ramen laat openstaan. 

Welke stoffen in huis zorgen voor een slechte luchtkwaliteit?

  • VOC’s of vluchtige organische stoffen zijn gassen afkomstig van spuitbussen, schoonmaakproducten, de uitstoot van meubels, lijm of andere bouwmaterialen.

  • CO2 in onze woning wordt voornamelijk door onszelf geproduceerd. We ademen namelijk allemaal CO2 uit, in kleine, niet geventileerde ruimtes leidt dit al snel tot een te hoge concentratie.  Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten zoals  hoofdpijn, slechte slaapkwaliteit, concentratieverlies,…

  • Vocht in oa badkamers voeren we beter af om schimmelvorming te voorkomen.

Het ventilatiesysteem D heeft nog een bijkomend voordeel, de verse lucht gaat langs een filter. De betere toetsellen hebben ook betere filters en deze sluiten ook beter aan zodat er geen lucht om de filter heen kan. In de pulsie steek je best een F7 filter omdat deze fijnstof alsook pollen uit de toevoerlucht filtert. De filters stofzuig je best om de 3 maanden en vervang ze minstens 1 keer per jaar.